7 نکته ایمنی قبل از نصب و راه اندازی الکتروموتور

نصب و راه اندازی الکتروموتور

مقررات ایمنی باید قبل از نصب و راه اندازی الکتروموتور به صورت جدی انجام شوند تا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود. الکتروموتور یا موتور الکتریکی نوعی ماشین است که انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل می‌کند. این قطعه، قلب تپنده تجهیزات صنعتی، ماشین آلات، لوازم خانگی و … است. این دستگاه از دو بخش روتور و استاتور تشکیل شده که روتور بخش محرک و استاتور بخش ثابت الکتروموتور است. سیم پیچ‌ها داخل شیارهای استاتور قرار می‌گیرند و با کمک نیروی مغناطیسی ایجاد شده، روتور شروع به چرخش می‌کند. الکتروموتورها بر اساس قدرت و کاربرد به الکتروموتور تک فاز، سه فاز، ضد انفجار و ‌ترمز دار تقسیم می‌شوند.

همانطور که گفتیم الکتروموتورها یا موتورهای الکتریکی جزو جداناپذیر صنعت می‌باشند. نصب الکتروموتور باید تحت نظر افراد متخصص انجام شود چراکه این موتورهای الکتریکی دارای قطعات متحرک و خطرناکی می‌باشند که در صورت عدم رعایت نکات ایمنی، ممکن است آسیب‌های شدیدی به پرسنل و دستگاه وارد شود. بنابراین رعایت نکات ایمنی در هنگام نصب و راه اندازی الکتروموتور، می‌تواند ضامن سلامتی افراد و دستگاه‌ها باشد. در ادامه به بررسی 7 نکته ایمنی قبل از نصب و راه اندازی الکتروموتور می‌پردازیم.

راه اندازی الکتروموتورشرکت الکترومتحد با بیش از 30 سال سابقه در زمینه انواع الکتروموتور ، الکتروموتور weg ، الکتروموتور VEM ، الکتروموتور ضد انفجار EX ، الکتروموتور abb با شرکتهای مختلف واگن سازی، سکو های نفتی، لاستیک سازی و … فعالیت داشته است. شما می توانید برای خرید الکتروموتور با ما تماس بگیرید.

1- با احتیاط حمل کنید

قبل از نصب الکتروموتور ، باید به یک سری نکات حمل و تحویل محموله توجه داشته باشیم. در ابتدا یک مکان مناسب دارای تهویه و زمین صاف برای الکتروموتور در نظر بگیرید. براساس ابعاد کلی و وزن آن، از یک ابزار مناسب جهت حمل و نقل استفاده کنید. جهت جلوگیری از آسیب به الکتروموتور، تمام بست‌ها و طناب‌ها را در هنگام حمل و نقل چک کنید. تمام عملیات حمل و جابه جایی را با احتیاط انجام دهید تا به دستگاه آسیبی وارد نشود.

پس از تحویل باید بررسی کنید تا دستگاه کاملا سالم باشد و ضربه‌ای نخورده باشد. تمام موارد و پلاک شناسایی کالا را با مشخصات سفارش مطابقت دهید و در صورت عدم تطابق، مسئول مربوطه را در جریان بگذارید.

2- اطلاعات روی پلاک الکتروموتور را بررسی کنید.

پلاک، لوحی فلزی بوده که بر روی الکتروموتور نصب شده و تمام اطلاعات راه اندازی و کاری موتور روی آن قید شده است. قبل از نصب الکتروموتور باید تمام اطلاعات روی این پلاک بررسی شود. پلاک خوانی الکتروموتورها یک مهارت ضروری هر متخصص برق است. بر روی پلاک مشخصات زیر درج می‌شود.

ولتاژ

روی پلاک موتورها معمولا ولتاژ به صورت یک عدد یا ‌ترکیبی از دو عدد نوشته می‌شود. این اعداد نحوه راه اندازی موتور (به صورت درایو، مثلث و یا ستاره) را مشخص می‌کنند.

فرکانس

یکی از اطلاعاتی که در هنگام نصب و راه اندازی الکتروموتور باید به آن توجه کرد میزان فرکانس دستگاه است. فرکانس برق در کشور ایران 50 هزار هرتز است و اکثر موتورها معمولا قابلیت کار با این جریان برق را دارند.

تعداد فاز

همانطور که قبلا گفتیم، الکتروموتورها به انواع تک فاز و سه فاز تقسیم می‌شوند. این پارامتر بیانگر تعداد خطوط تغذیه موتور در هنگام راه اندازی الکتروموتور است.

جریان نامی ‌موتور

یکی از مهم‌ترین پارامترهایی که قبل از نصب الکتروموتور باید بررسی کرد، جریان نامی ‌موتور بوده که جریان نامی، ‌تعیین کننده کنتاکتور و دیگر تجهیزات کنترل موتور است.

ضریب توان

اختلاف فازی که بین جریان و ولتاژ در موتور ایجاد می‌شود را ضریب توان می‌گویند. این عدد بین صفر و یک، متغیر است و هرچه توان راکتیو به صفر نزدیک‌تر باشد، راندمان موتور بیشتر می‌شود.

کیلووات

از دیگر مواردی که قبل از راه اندازی الکتروموتور باید در نظر داشت، میزان توان مصرفی دستگاه بوده که به صورت کیلوولت بر روی دستگاه درج شده است. وات به معنی تولید انرژی یا آهنگ مصرف است.

سرعت بار کامل

سرعت بار کامل به معنای سرعتی است که در آن گشتاور بار نامی‌ در توان خروجی ‌ارائه شده و این سرعت معمولا بر اساس دور بر دقیقه نوشته می‌شود.

بازده موتور

بازده موتور به معنای توان خروجی تقسیم بر توان ورودی موتور است که به صورت درصد بیان می‌شود. این بازده به استانداردهای دستگاه بستگی دارد.

چرخه کاری

این چرخه مدت زمانی که موتور با توان نامی ‌خود کار می‌کند را نشان می‌دهد. این چرخه با علامت S1 نشان داده شده که به معنای پیوستگی چرخه کاری موتور است.

کلاس عایقی

میزان تحمل حرارتی موتور و سیم پیچی آن را کلاس عایقی موتور می‌نامند. محل نصب موتور و عملکرد آن بر روی دمای موتور تاثیر گذاشته و توجه به این نکات می‌تواند روی بالابردن عملکرد موتور تاثیر بگذارد.

درجه حفاظت بدنه

شرایط محیطی که یک موتور بدون صدمه می‌تواند آن را تحمل کند را درجه حفاظت بدنه می‌نامند. این عدد با IPXY نمایش داده شده و یکی از پارامترهای مهم در هنگام نصب الکتروموتور است.

نصب الکتروموتور3-شرایط محیطی را در نصب الکتروموتور بررسی کنید.

قبل از نصب و راه اندازی الکتروموتور باید تمام شرایط محیطی محل نصب مورد بررسی قرار بگیرد. همانطور که گفته شد میزان تحمل حرارتی موتور محدود بوده و نصب موتور در محیط دارای دما و تهویه مناسب باعث عملکرد بهتر موتور می‌شود. از قرار دادن الکتروموتور در تابش مستقیم نور خورشید و یا عوامل جوی خودداری کنید.

قبل از هرچیزی دمای محیط را بررسی کنید. این دما باید بین منفی 15 درجه و مثبت 40 درجه باشد. علاوه بر این، ارتفاع باید کمتر از 1000 متر از سطح دریا باشد. دما و ارتفاع خارج از این محدوده بستگی به کلاس عایقی و درجه حفاظت بدنه مندرج روی پلاک دارد.

در نصب الکتروموتور در تاسیسات عمودی باید از افتادن اجسام خارجی در شکاف‌های تهویه جلوگیری کرد. در چنین حالتی، توصیه می‌شود از پوشش فن با سایبان استفاده شود. موتور باید به گونه‌ای نصب شود که اطلاعات پلاک، خوانا باشد و هیچ قسمت متحرکی بیرون از حفاظ‌ها قرار نگیرد.

4-الکتروموتور را تمیز کنید.

بعد از مطالعه پلاک نصب شده روی الکتروموتور و قراردادن آن در محیط مناسب، نوبت به آماده سازی موتور می‌رسد. آماده سازی موتور به معنای بررسی تمام نکات ایمنی قبل از راه اندازی است.

تمام محافظ‌هایی که برای حمل و نقل به الکتروموتور متصل شده است را جدا کرده و اطمینان حاصل کنید که روتور آزادانه بچرخد. سپس روتور و استاتور را با یک حلال معمولی تمیز کنید تا هر گونه آلودگی و یا زنگ زدگی از بین برود. در این مرحله مراقب باشید تا حلال به یاتاقان نفوذ نکند.

5- در راه اندازی الکتروموتور منبع تغذیه را بررسی کنید.

انتقال انرژی الکتریکی اولین قدم در راه اندازی الکتروموتور است. اگرچه خط تغذیه بدون نوسان و ایمن در دنیای واقعی وجود ندارد اما متخصص باید شرایطی را فراهم کند تا نوسان جریان برق در حد استاندارد باشد زیرا جریان الکتریکی ضعیف موجب پیش دمایی موتور می‌شود. چهار علت منبع تغذیه که موجب پیش دمایی می‌شود شامل پیش ولتاژی، کم ولتاژی، نوسان ولتاژی و مقاومت بالای اهمی‌اتصالات الکتریکی است.

با بررسی این عوامل قبل از نصب الکتروموتور می‌توانید از فرسودگی، کاهش طول عمر و افزایش مصرف برق جلوگیری کنید. چراکه نوسانات ولتاژی جریان الکتریکی باعث افزایش دمای الکتروموتور و کاهش طول عمر آن می‌شوند.

6- برای افزایش ایمنی دستگاه، از پوشش‌های محافظتی استفاده کنید.

موتورهای الکتریکی دارای قسمت‌های متحرک و خطرناکی هستند و در صورت کار با آن بدون حفاظ و پوشش ممکن است آسیب جدی به پرسنل وارد شود. بنابراین در هنگام نصب و راه اندازی آن باید تمام قسمت‌های متحرک و خطرناک داخل پوشش محافظ قرار بگیرند.

سر کابل الکتروموتور و خروجی سیم پیچ‌ها باید کاملا پوشیده باشند. تمام قسمت‌های متحرک مانند کوپلینگ‌ها، محورها و فن‌ها باید کاملا محصور باشند. کار با الکتروموتور بدون پوشش ممنوع بوده و موجب آسیب رساندن به شخص می‌شود.

7-از سلامت الکتروموتور اطمینان حاصل کنید.

اولین گام برای تست الکتروموتور، بررسی میزان مقاومت سیم پیچ‌های کابل مقاومت و قدرت است تا از ایمنی عایق موتور الکتریکی اطمینان حاصل شود. برای اینکار، ابتدا باید مقاومت عایق هر سیم پیچ را اندازه گیری کنیم و آن را با عدد روی پلاک مقایسه کنیم. در صورت مغایرت باید این ایراد را رفع کرده یا موتور الکتریکی را تعویض کنیم.

در صورت استفاده از الکتروموتور فیلتر دار، از سلامت فیلتر هوا اطمینان حاصل کنید. برخی از الکتروموتورها نیز دارای ‌ترمز می‌باشند. اگر از مدل ‌ترمزدار استفاده می‌کنید، از کارکرد‌ترمزها و سلامت آن‌ها اطمینان حاصل کنید.

دمای یاتاقان‌ها را بررسی کنید. دما در یاتاقان‌های غلتان بین 50 تا 90 سانتی گراد می‌باشد. در یاتاقان‌های غلاف، دمای روغن در محدوده 85 درجه و دمای روغن روانکاری برابر با 300 درجه سانتی گراد می‌باشد.

در نهایت قبل از نصب الکتروموتور را در حالت آزاد و بی بار راه اندازی کنید. در این مرحله تمام فاکتورهای آن را اعم از دما، صدا، لرزش، جریان برق عبوری و غیره را بررسی کنید تا مطابق اطلاعات موجود روی پلاک باشد. بعد از نصب و راه اندازی، سرویس‌های دوره ای نیز جهت بررسی تمام این موارد باید اجرا شود.

رعایت نکات ایمنی در زمان راه اندازی الکتروموتور

الکتروموتورها دارای اجزای خطرناکی هستند و در هنگام راه اندازی آنها باید تدابیر امنیتی اجرا شود. این کار موجب افزایش طول عمر مفید دستگاه و ایمنی پرسنل خواهد شد. این نکات شامل حمل ایمن الکتروموتور، مطالعه دقیق راهنما و پلاک، بررسی شرایط محیطی، بررسی منبع تغذیه، استفاده از پوشش‌های محافظتی و در نهایت راه اندازی الکتروموتور می‌باشد. در این مقاله سعی شده تا نکات ایمنی قبل از نصب الکتروموتور در اختیار متخصصین قرار بگیرد تا ایمنی در هنگام کار با الکتروموتور افزایش یابد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهالکتروموتورتماستماسارتباط